De onderliggende winst, waarbij het afstoten van onderdelen en de kosten van integratie achterwege worden gelaten, bedroeg 974 miljoen euro, tegen 325 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.
De overheid profiteert van de goede halfjaarcijfers van het concern. ABN Amro, dat volledig in handen is van de Staat, keert namelijk een interim-dividend uit van 200 miljoen euro op gewone aandelen.
Schuldenposities
Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Zalm stond het eerste halfjaar in het teken van de toenemende onzekerheid rondom de schuldenposities van bepaalde overheden. ,,De gevolgen van de onrust over de overheidsschulden in bepaalde landen op de wereldeconomie zijn nog steeds onduidelijk. Wij blijven terughoudend ten aanzien van de rest van het jaar”, aldus Zalm.
ABN Amro verwacht dan ook dat de voorzieningen voor slechte leningen licht hoger zullen zijn in de tweede helft van het jaar en dat de druk op de rentemarges zal oplopen.
De staatsbank heeft een positie in overheidsschulden van Europese risicolanden zoals Ierland, Spanje en Italië, van 0,4 procent van het balanstotaal. ABN Amro heeft voor 1,4 miljard euro uitstaan in Griekenland. ,,Dat zijn leningen aan publiek private bedrijven, waar de Griekse overheid garant voor staat. Tot op heden zien we geen enkele reden om daar voorzieningen voor te treffen'', zei een woordvoerder. ,,Dat kan door wetgeving eventueel veranderen, maar dat is momenteel nog niet duidelijk.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl